Početna Blog Vide li ribe?

Vide li ribe?

Datum objave: 22.01.2015
Kategorija: Blog

Pravila kojih se drži većina ribića: topla voda-tople boje, hladna voda-hladne boje. Ali gledajući dubinu i prozirnost vode, koju ribu loviti?

Ribe dobivaju informacije o svom okolišu osjetilnim sustavima koje nalazimo i kod drugih životinja: to uključuje vid, sluh, opip, okus i miris. Međutim, ribe imaju i neke jedinstvene osjetne organe poput statičkih organa osjeta položaja tijela u prostoru. Premda većina riba ima oči, njihova sposobnost zapažanja svjetla, boja, oblika i udaljenosti znatno varira od vrste do vrste. Te razlike često mogu biti povezane sa staništem. Ribe koje žive u bistroj vodi obično imaju dobar vid, dok mnoge ribe koje žive u tamnim uvjetima (kao muljevita voda, špilje ili duboko more) ili imaju slab vid ili su posve izgubile oči. Ribe imaju veoma dobro razvijeno čulo vida, koje im pomaže da pronađu hranu, sklonište, partnera, ali i da izbjegnu druge predatore. Riblji vid je mnogo razvijeniji od našeg za neke vrste, mnoge vide u boji, a neke mogu vidjeti i u najgorim uvjetima slabe vidljivosti poput smuđa.

Po kvaliteti vida:

Pastrva- vidi najbolje, vidi i ultraljubičasti dio spektra, a uz to i živi u plitkim, čistim i prozirnim vodama. Ona je toliko znatiželjna da extremno brzo reagira na sve što se njoj čini kao potencijalna hrana.

Smuđ- također odličnog vida, naručito dobro vidi u sumrak i svitanje. Kažu da ne vidi po mraku.

Bolen- dobro vidi, a pošto lovi na površini dobro vidi i nas.

Bass- u hladnijem dijelu sezone vidi odlično, a tokom ljeta (kažu) vrlo slabo zbog mrene koja mu se stvara na očima više se oslanja na refleks i vibraciju.

Štuka- dobro vidi, ali zavisi od vode u kojoj živi, noću većinom ne lovi.

Som- ima slab vid (ima male i nerazvijene oči) ali je zato razvio druge organe do savršenstva a i boje (navodno) uopće ne razlikuje. Živi u mutnim i dubokim vodama.