Početna Blog Upotreba gumenog konca

Upotreba gumenog konca

Datum objave: 12.05.2016
Kategorija: Blog

GUMENI KONAC

Elastičan konac je osobito praktičan u ribolovu živim mamcima, jer omogućava da ih se postavi na udicu bez probadanja

Brojni se prvoklasni mamci u športsko-rekreativnom ribolovu udicom ne rabe ili im je upotreba ograničena jer se slabo drže na udici ili čak pri odbačaju spadaju s nje. Taj se problem rješavao na nekoliko načina. Malo osjetljivih mamaca nježnim odbacivanjem ili lovom s „lijenim“, odnosno štapom parabolične akcije, dok je srednje osjetljive mamce dovoljno postavljati na udice s jednom ili dvije kukice na vratu za držanje mamca. Problem mamčenja najosjetljivijih mamaca poput prstavca ili crva pjeskulja za lov dalekim bacanjem rješavao se njihovim zamrzavanjem nakon mamčenja. Međutim, nedvojbeno najbolje rješenje tog problema jest vezivanje mamca uz udicu, ali i strunu poviše nje.

Gumeni konac je silikonska, vrlo elastična nit promjera 0,2 do 0,3 mm. Unatoč tako maloj debljini, rastezanjem joj se dužina može povećati pet puta, a nakon prestanka opterećenja vratiti u početnu. Nju je dovoljno rastegnuti i obmotati oko mamca, bez ikakvog vezivanja. Elastičan konac je osobito praktičan u ribolovu živim mamcima, jer omogućava da ih se postavi na udicu bez probadanja, zbog čega mamci daleko duže ostaju živi i živahni pa time i zanimljiviji ribama. Pomoću tog konca se mogu mamčiti žive ribice, rakovi i crvi. Što se ribica tiče, vezivanje umjesto probadanja je osobito preporučljivo pri lovu iglicom i srdelom, jer su te ribe veoma nježne. Moguća je, kod montaže na dvije udice, i kombinacija vezivanja i probadanja. Tako se primjerice kozica jednom udicom probode kroz rep, a druga, najčešće veća, zaveže elastičnim koncem između nožica.

Veliki morski crv, tvrd i otporan, ne mora se mamčiti vezivanjem, ali ako se mamči njegov veliki komad navlačenjem i na strunu poviše udice, više nego dobro je obmotati ga elastičnom niti. Takav postupak je, pak, neophodan kad se mamči muljaš i drugi mekani crvi. Gumeni konac možete pronači u našoj ponudi po cijeni od 28.50 kn.pakirani je po 200m.