Početna Blog Zimski ribolov

Zimski ribolov

Datum objave: 29.11.2016
Kategorija: Blog

Dolazak zime, hladnoće, snijega, nipošto ne znači i kraj sportsko-ribolovne sezone. Dapače, ovi mjeseci u znaku su više riba, odnosno ribolova, često posebnog upravo za ovo doba godine.

Pojavom prvog leda i ozbiljnijeg zahlađenja, na nizinskim vodama, ribolov se seli uglavnom na tekućice. Tu sportskom ribolovcu stoji na raspolaganju više vrsta riba, koje se zimi mogu uspješno loviti.

Prije svega to su grabežljivci, poput štuke, klena i grgeča. Ribolov na njih može biti statičan i u pokretu. Statičnim, dubinskim tehnikama, s ili bez plovka, love se uglavnom na žive (rjeđe mrtve) ribice, postavljene na dvokuke i trokuke udice.

Ribolov u pokretu, na koji se odlučuje, sada, dosta ribolovaca, odnosi se na ribolov umjetnim mamcima, spin, blinkeraškom ili varaličarskom tehnikom. Ribolovac pri tom, hodajući obalom, traži ribu. Iako se navedene grabežljivice mogu loviti gotovo svim vrstama varalica, prednost ipak treba dati klasičnim žlicama. Na nizinskim vodama, pogotovo srednje velikim i većima, sada je odlična sezona i na više vrsta bijele ribe. Prije svega atraktivan je zimski ribolov na podusta, nosača, jeza, ploticu, ali i bodorku i ukliju. Za ovakav ribolov zahvalan je i klen. Najčešće se tako lovi u tzv. zimovnicima, dubljišima, kod stupova mostova i sl.  gdje se riba koncentrira. Prevladavajuća tehnika ribolova na tu tzv. mirnu ribu je ona bolognese tehnikom, sa što finijim sistemima i što osjetljivijim najlonom, na prirodne mamce. U tom pogledu lovi se tankim crvima, na pahulju kruha, uz obavezno primamljivanje.

Ribolov na glavaticu nesumnjivo predstavlja vrhunski doživljaj i lov na visoku divljač. Glavatica se lovi teškim blinkeraškim priborom, isključivo umjetnim mamcima. Prirodni su apsolutno zabranjeni, osim na montiranu mrtvu ribicu. U blinku na glavaticu koriste se veći vobleri, ali i veći brojevi leptira i žlica.

Ribolov na kraju godine treba prilagoditi vremenskim uvjetima. Pri tom treba imati na umu finsku poslovicu koja kaže da nema lošeg vremena za ribolov, već samo loše odjevenih ljudi.

Suvremena industrija odjeće nudi upravo za boravak u prirodi razne hlače, jakne i slično. S obzirom da „čizma glavu čuva“, obući također treba posvetiti potrebnu pažnju, pa da nogama uvijek  bude suho i toplo. Uz sve to, ne zaboravite u naprtnjaču staviti i termosicu s toplim napitkom. Najbolje čajem. Imajte na umu da alkohol nije dobro došao u zimskoj ribičiji. S obzirom da se, unatoč svom oprezu, uvijek može pasti u vodu, u torbu treba staviti i rezervnu suhu odijeću. I posljednje pravilo zimske ribičije – na vodu ne idite sami. Nikad ne znate kada će trebati prijateljska ruka, ne samo da pomogne, ako padnete u vodu, već češće da pogura, kada auto prokliže na nekoj poledici, ili tko zna već u kakvoj nemiloj situaciji na vodi.