Početna Blog Što su pelete?

Što su pelete?

Datum objave: 29.07.2016
Kategorija: Blog

Pelete su strojno prešane granule koje se sastoje od različitih vrsta brašna biljnog i životinjskog podrijetla. Sastav peleta mogu činiti brašna različitih žitarica (kukuruz, pšenica, ječam, soja, konoplja, suncokret), riblje brašno te životinjsko koštano, mesno i krvno brašno. Uz brašna sastav čine različita ulja uz primjesu vitamina i minerala te različitih aroma i atraktora. Izvorno su pelete bile namijenjene za hranidbu u akvakulturi, najprije za uzgoj pastrva i morskih vrsta riba, da bi se kasnije i standardne žitarice koristile za uzgoj šarana i ostalih cipridnih vrsta zamijenile hranidbom peletama. Danas su pelete neizostavne kod svakog malo ozbiljnijeg šaranaša, a sve je veća i njihova primjena u natjecateljskom ribolovu plovkom. Pelete nalazimo u različitim veličinama, te ih kod nas možete naći u veličini od 4mm, 6mm te raznim bojama i aromama. Za prihranu u natjecateljskom ribolovu najčešće se koriste šaranske promjera od 2 do 6mm. Pelete se međusobno razlikuju po sastavu, namjeni i brzini otapanja u vodi.

Namjena peleta u natjecateljskom ribolovu

Uz brašnastu hranu koja je brzo učinkovita (kugle odmah pri dodiru s vodom počinju sa otpuštanjem čestica) dodatkom peleta ćemo dodatno pomoći zadržavanju riba na hranilištu.

 

Šaranima a pogotovo onim većima, tepih brašnaste hrane na dnu ne predstavlja konkretan zalogaj koji bi ih zasitio pa za takve vode bogate šaranima moramo dodavati pelete. Najčešće pelete u hrani konbiniramo sa ostalim zrnjem poput kukuruza šećerca i konoplje. Prilikom otapanja pelete otpuštaju čestice koje mute vodu, bilo da one ostaju na dnu ili se izdižu prema površini, i tako dodatno šire svoju aromu i mirise. Pelete u brašnastoj hrani možemo dodavati odmah prije moćenja ili neposredno prije formiranja kugle,ovisno kakav efekt želimo.Dodavanjem odmah prilikom močenja hrane, pelete će upiti dosta vode, smekšat će, te će im u vodi trebati puno maje vremena dok se ne raspadnu u potpunosti. S druge strane dodavanjem peleta u već navlaženu hranu neposredno prije formiranja kugli pelete će na dno doći u tvrdom stanju i proći će dulje vrijeme dok ih voda ne razmoći. Pelete možemo praćkati na hranilište,ovisno dali ih želimo centrirati ili raširiti kako bismo imali veći hranidbeni prostor.Zvuk padanja peleta na vodu privlači ribe iz udaljenih pozicija te konstantno pračkanje daje jako dobre rezultate.Često je prilikom lova većih riba bolje malo raširiti hranidbeno područje kako bi više riba došlo do njega. Korištenje peleta uvijek pospješuje ribolov šarana!

http://ribolovna-oprema.com/pelete-shadow-bait-spicy-proizvod-1136/#variationdetail1136_2150