Početna Blog Spavaju li ribe?

Spavaju li ribe?

Datum objave: 21.09.2016
Kategorija: Blog

Ukoliko vas ovo pitanje zbunjuje, morate znati da je i ribama, kao i ljudima, potreban zdrav san. Veliki broj ljudi misli da ribe ne spavaju zato što nemaju kapke, a oči su im vlažne.

Naravno, ribe spavaju kako bi očuvale svoj obrambeni sistem i energiju. San je od velike važnosti za sve vrste životinja kao i za ljude, budući da pomaže tijelu da se oporavi od poslova koje je radilo dok je bilo budno.

Svaka riba ima drugačiji način spavanja. Neke ribe spavaju u toku dana, a druge preko noći. One reduciraju svoje stanje svjesnosti za vrijeme spavanja, ali nikada nisu potpuno nesvjesne.

Većina riba spava tako da to izgleda kao da su napola budne, a napola uspavane. Kada se ribe umore, često odlaze u kutak i tamo spavaju. Izaberu mjesto u kojemu će i kasnije spavati. Postoje neke ribe koje spavaju u pokretu.

U toku spavanja, metabolizam riba se usporava. Zimi se obično spuste na dno i tamo spavaju. Nakon cjelodnevnog plivanja u toku dana, je neminovan umor kao i neophodnost sna. Činjenica je da ribe spavaju na neki način, bilo da uspore pokrete ili ih potpuno prekinu, bilo da se kriju u vodi ili to rade na otvorenom.

Pokušajte da ih ne uznemiravate u vrijeme spavanja, i najmanji šum vode može ih probuditi iz sna. Možda neće spavati dugo sati, ali ipak spavaju kako bi povratile snagu. Ribe obično spavaju kad im je to potrebno. Vrijeme njihovog spavanja ovisi od toga da li su u pitanju noćne ili dnevne vrste

Ribe mogu vidjeti i dok spavaju, tako da su spremne za bilo koji potencijalni rizik. Kada primjetite da se riba ne kreće ili da je na jednom mjestu cijelo vrijeme, znači da spava. Dobro bi bilo da ugasite svijetlo u akvariju, kako biste im omogućili neophodan mrak.

Ribe su u određenom pokretu i za vrijeme spavanja, kako bi kisik mogao doći kroz škrge do njihovog krvotoka. Najviše vole spavati krijući se blizu kamenja na dnu akvarija.