Početna Blog Silikonci i njihove montaže

Silikonci i njihove montaže

Datum objave: 15.01.2015
Kategorija: Blog

Kako koristiti i kako loviti silikoncima zimi? Koji su sistemi provjereno najbolji? Kako ih slagati? Evo nekoliko odgovora na ova pitanja...

 

Mekani silikonski mamci su među najpopularnijim ribičkim mamcima. Popularnost im u najvećoj mjeri proizlazi iz njihove svestranosti. Oblicima variraju od onih napravljenih da oponašaju crve, guštere, pijavice, ribe i neka druga manje prepoznatljiva stvorenja. Njihova meka podatna tijela proizvode nevjerojatno realnu akciju koja je ribama neodoljiva. Gibak dizajn isto tako pruža mekanoj plastici bolji doživljaj u ustima ribe, nego tvrdi i kruti mamci pa je manje vjerojatno da će ga riba ispustiti odmah nakon udara. Da bi unaprijedili taj aspekt, proizvođači često impregniraju meku plastiku s mirisima i okusima. Jedno od najboljih svojstava meke plastike je raznolikost načina na koje ju je moguće montirati i loviti s njom, omogućujući da ciljate ribu na otvorenoj vodi, u dubini, kroz travu i oko građe. Evo nekih provjerenih i isprobanih metoda koje bi svaki ribič trebao imati u svom arsenalu.Nazive sistema ostavljamo na engleskom jer ih i naši ribiči koji love spinning tehnikom tako zovu. Naime, ovom terminologijom se koriste gotovo svi svjetski ribiči.

Za silikonce zimi bitno je ne pretjerivati dimenzijama, najbolje je 5 – 7 cm. Svaki ribić ima svoje tehnike kako složiti mamac, a jedne od poznatijih su: klasičan jig, teksas montaža i dropshop montaža.

"Texas Style" weighted hook rig - Ovo je moderni pristup tradicionalnom Texas Style rigu u kojem se već gotova udica s olovom na trupu koristi u kombinaciji s mekom plastičnom varalicom. Prednost centralno opterećene udice je da dozvoljava mamcu da tone horizontalno umjesto vertikalno, što može biti korisno kod više prirodne prezentacije varalice.

"Dropshot rig" -tehnika potiče iz Japana, onda i nije nikakvo čudo što se u veoma kratkom periodu i dokazala kao najproduktivnija tehnika varaličarenja umjetnim mamcima.Lagana udica je privezana najčešće s palomar čvorom za osnovni najlon, ostavljajući dugi kraj dugačak 25 do 76 cm. Od slobodnog kraja čvora se napravi petlja i zaveže natrag do oka udice, osiguravajući vrh udice prema gore. Mali drop sinker se tada priveže na drugi slobodni kraj, obično na oko 12 do 63 cm ispod mamca. Silikonac se najčešće zakvači s prednjeg kraja, ili može biti wacky rigged što pomaže umanjiti uvijanje najlona.

Možete i sami pronaći u literaturi da je teksas daleko bolji. Ukoliko pecate tamo gdje su rupe, panjevi, granje i ostale prepreke biti ćete jako zadovoljni ovom montažom. Kod teksas sistema najbolje je koristiti: worm udicu uz tjelo silikonca i klizno olovo u obliku metka (jer kao takvo manje zapinje za tlo).