Početna Blog Savjeti za zimski ribolov

Savjeti za zimski ribolov

Datum objave: 31.12.2014
Kategorija: Blog

Ribolov zimi može biti vrlo plodan. Ako imate znanja i sreće da pronađete produktivna mjesta i ako ste uporni možete doživjeti veoma lijepe momente na obalama voda. Opće je poznato da se najveće ribe love u kasnu jesen, zimu i neposredno pred mrijest. Neugodna stvar su hladnoća i vjetar, da bi prebrodili ove prepreke trebate imati toplu i kvalitetnu odjeću. Ribolov zimi zahtijeva mnogo više pozornosti nego što većina ribolovaca to i predpostavlja, pod uvjetom da stvarno želite uloviti ribu. Evo nekoliko savjeta koji će Vam svakako dobro doći.

Nekoliko savjeta koji će vam biti od koristi pri lovu ribe u zimskim uvjetima:
Zimi je riba osjetljiva na buku, nagle pokrete, bućkanje po vodi, obratite i pažnju na svoju sjenku jer riba u zimskim uvjetima je veoma osjetljiva.
U zimskim uvjetima riba je usporena zbog hladne vode, u takvim uvjetima kada lovite ribu na plovak, najlon ili struna bi trebao biti što tanji, udica koliko je moguće manja, a plovak što osjetljiviji i lakši.
Daljina između udice i olova tj., predvez  u zimskim uvjetima pri lovu na plovak trebao bi biti što duži, dužina minimalna od 25 cm do 40 cm kako bi ponašanje mamca u vodi bilo što prirodnije.
Zimski lov na plovak je najpogodniji sredinom dana kada ima najviše svjetlosti i voda je tada najtoplija, a riba najaktivnija.
Kada birate mjesto gdje ćete zimi loviti ribu obratite pažnju na drveće koje se naginje iznad same vode jer to je porirodni zaklon za ribu, ako u blizini ima neki dotok toplije vode, ako je blizu obale veća dubina ili kanal, ako još uspijete naći mjesto gdje se sve ovo navedeno nalazi na jednom mjestu pronašli ste idealno mjesto za lov ribe.

Od mamaca za zimski ribolov preporučujemo crviće, bjeli masni friški kruh, pa čak i tanke stajske gliste.
Mamac koji stavljate na udicu zimi treba biti što manji zbog slabog uzimanja ribe a i manji mamac je prirodniji.
Plovak kada riba zimi grize najčešće se samo nakosi ili se zaustavi ili samo malo par milimetara ga zavuče pod vodu ali vrh plovka rijetko ide pod vodu.
Bacanje primame za ribu zimi je pravo umijeće jer u većini slučajeva je dovoljan samo kruh ili kolači tj., pogaće od buće znaju zimi kao i ljeti  privući ribu, zimi kugle, kolači ili bombe trebaju biti mekše, dok je ljeti potrebno da budu  što tvrđe. Kugla se baca uvijek uzvodno u zavisnosti od brzine i dubine rijeke. Ponekada je potrebno baciti i do 50 metara uzvodno od mjesta gdje lovite, dok topove tj., kolače točno ravno od sebe ili 2 do 5 metara niže sebe ako imate dovoljno mjesta za puštanje plovka.
Najlon treba uvijek biti dobro složen da ne koči hod plovka u vodi kako bi trzaj ili kontra bila pravovremena.
Dobra odjeća i obuća će vas držati dugo kraj vode, a da nepričamo o čaju i poljskoj vatri.
Ribu zimi nije potrebno stavljati u mrežu jer riba bućka vodu a zimi je riba osjetljiva na sve, pa možete ribu stavljati u kantu sa vodom te ju prije odlaska kući pustiti.