Početna Blog Savjeti za uspješnije markiranje terena

Savjeti za uspješnije markiranje terena

Datum objave: 17.05.2016
Kategorija: Blog

Savjeti za uspješnije markiranje terena

Markiranje

Markiranje predstavlja najvažniji dio dobrog ribolova, jer o njemu zavisi naša procjena i izbor mjesta na kojima mislimo loviti. Kvalitetna mapa mjesta na kojem planiramo loviti nam može donijeti puno bolje rezultate nego samo dobri mamci kojima napamet hranimo tj. formiramo hranilišta bez ikakvog znanja o terenu ispred nas. Uz dobre mamce i izmarkiran teren uveliko povećavamo mogućnosti za odličan ribolov. Kako je na većini voda zabranjena upotreba čamaca i sonara ovo nam je jedini način da dobijemo informacije o dnu na kojem planiramo loviti. Ovu tehniku je nemoguće brzo savladati i ona se kao i ribolov konstantno uči i unapređuje.

UPREDENICA VS NAJLON

Najviše diskusija u vezi markiranja vodi se oko upotrebe upredenica ili najlona za markiranje. Upredenica ima mnoge nedostatke u odnosu na najlon, a samo jednu prednost, ne rasteže se. Kako su long cast role namijenjene ribolovu s najlonima tj. imaju takav tip namotavanja, špaga se često "zareže" u ostale namotaje na špuli i samim time stvara veliki otpor i skraćuje zabacivanje. Druga stvar je što upija vodu, a samim time postaje teža što utječe na zabacivanje i na izlaženje markera na većim daljinama. No najveći problem je taj što nema označene daljine na sebi po bojama kao konusni najlon.

MARKER PLOVCI

Marker plovci su plovci namijenjeni isključivo za mjerenje dubine. Kod njih su najvažnije karakteristike oblik i plovnost, a biramo ih prema terenu na kojem namjeravamo loviti.

Pri markiranju na jako zatravljenim vodama klasični markeri teško izlaze. U takvim situacijama koriste se specijalni marker plovci namijenjeni baš za tu namjenu koji više sliče loptici nego marker plovku. Uglavnom su šuplji tj. zrak je u njima pa imaju veliku silu uzgona koja im je potrebna da se probiju kroz travu da bi uspješno izmarkirali. Što se tiče vidljivosti markera, on najčešće dolazi s vrhom od crne ili crvene boje.

MARKER OLOVA

To su olova koja su specijalno dizajnirana za markiranje odnosno ispitivanje konfiguracije tla i dubine. Osnovne karakteristike tog olova bi trebale biti da vam što bolje prenosi kofiguraciju i vrstu terena, da se ne petlja, da se ne kotrlja s padine te da ga možete što dalje i preciznije zabaciti.

TEHNIKA MARKIRANJA

Kad ste već odabrali štap, rolu, marker i olovo koje planirate koristiti za markiranje trebate još samo pravilno složiti sistem.

Sistem za markiranje se sastoji od navedenog markera i olova. Olovo se veže krutim debelim najlonom dužine 20 do 40cm za jednostopnu vodilicu ili virblu. Na olovo vežete najlon 0.40- 0.50 mm i na kraju to zavežete za stopicu na jednostopnu vodilicu i na stopicu navučete bužir ili jednostavnije umjesto vodilice upotrijebite virblu. Iako je malo kompliciranije vezati za vodilicu to se pokazalo puno uspješnije, jer najlon puno lakše prolazi kroz nju i omogućava vam brže markiranje što vam štedi dragocijeno vrijeme na natjecanjima. Duljina debelog najlona koju vežete za marker olovo najviše ovisi o vodenoj vegetaciji. Imate li trave u jezeru potrebno je staviti malo duži najlon od olova tako da marker ne zapinje u travu. Dužinu tog najlona morate dodati izmjerenoj dubini da bi dobili točnu prilikom ucrtavanja u mapu.

Na štapu za markiranje obavezno označite mjere od 1m i o.5m od role prema prvoj vodilici. Duljinu od 0.5 metara možete podijeliti na svakih 10cm kako bi vam markiranje bilo što točnije. Označite mjesto na obali s kojeg bacate tako da daljinu markera od obale uvijek mjerite s istog mjesta, na kraju trebate dobiti mapu u obliku lepeze. Prije bacanja markera ucrtajte orijentire na mapi prema kojima ćete bacati marker tj. ucrtavati dubine po dužini na kartu. Kad zabacite marker pričekajte prvo da cijeli najlon potopi. Kako je tad najlon najčešće jako zategnut dobro je da izvučete par metara iz špule da se marker malo digne i onda opet namotate dok se marker ne spusti do olova što ćete osjetiti na štapu. Zbog ove početne zategnutosti najlona najčešće se rade greške pri prvom markiranju dubine. Nekad trebamo izvući i po metar najlona prije nego što marker krene prema površini i ako tu duljinu zbrojimo sa stvarnim izlaženjem markera imamo veliku grešku koje mnogi nisu ni svjesni. Nakon što izmjerite dubinu marker spustite opet do olova (što ćete osjetiti po štapu), zakvačite najlon za line clip na roli te izvucite van cijeli sistem, gledajući pritom boje na konusnom najlonu. Po bojama ćete znati na koju ste duljinu zabacili marker i tek onda dubinu ucrtavate na kartu. Kako vam je najlon u line clipu zabacite sistem opet prema istom orijentiru i marker vam pada na mjesto koje ste ucrtali u kartu. Nakon toga marker povlačite po metar ili više te mjerite dubinu do obale. Marker više nije potrebno izvlačiti nakon svakog mjerenja zbog toga što samo promatranjem boje konusnog najlona vidite koliko ste metara privukli te oduzmete od prvotnog zabaca i ucrtavate u mapu po zamišljenoj dužini do obale.

Na mape ne ucrtavate samo dubine i njihove promjene (sprudove, stepenica, platoe i slično) već i svaku promjenu sastava dna (šljunak-mulj), panjeve, travu, pojavljivanje ribe ili njenu aktivnost. Za takvu mapu će vam u početku trebati dosta vremena, ali što ćete više trenirati bit ćete brži i efikasniji no na kraju će se višestruko isplatiti. Markiranje je tehnika koja se konstantno uči, usavršava i unaprjeđuje, ali i nagrađuje svakoga tko u nju uloži truda i vremena.

http://ribolovna-oprema.com/pl-marker-plovak-kit-85g-i-120g-proizvod-1161/