Početna Blog Ribolov štuke sa imitacijama štuke

Ribolov štuke sa imitacijama štuke

Datum objave: 14.06.2016
Kategorija: Blog

Postoji nešto bezuvjetno uzbuđujuće u ribolovu štuke njenim imitacijama-nešto pravedno i puno karme.No ovakav pristup nije samo zabavni trik kojim škakljamo štukinu mračnu kanibalističku stranu,to je također i produktivna strategija koja rezultira munjevitim napadima.

Štuka je fascinantna riba zbog svoje proračunavosti ,hladnokrvnosti i zato što napada u proždrljivom stanju .Tako ribiči percipiraju štuku kad god se prisjete kako juriša na ribu,žabu ili patku. Kao i svaki drugi predator ,štuka ima dva jednostavna nagona koja ju održavaju na "perajama"-nepokolebljiv nagon za samoodržanjem i snažnu potrebu za razmnožavanjem-što na kraju omogućuje preživljavanje vrste.Naime,činjenica je da štuke vrlo često posežu za samoubilačkim činom koji se čini veoma kontraproduktivnim -jedenje drugih štuka ili drugim rječima ,kanibalizam.Tijekom svibnja , kad štukin mrijest završava, sve je mirno i tiho.Velike ženke su iscrpljene i često će mirovati nekoliko dana dok ih glad ne probudi. U međuvremenu je mnoštvo dotad privrženih mužjaka pribjeglo bijegu i skrivanju..Kratko su vrijeme napadali žutooke i crvenperke po pličacima gdje su se iste mrijestile ,no njihova je samouvjerenost sada prošlost.

U svijetu štuka muški primjerci su daleko najmanji, i kad se velike debele ženke probude nakon mrijesta, mužjacima je veoma pametno držati se na sigurnoj daljini. Mnogi mužjaci su već pretrpjeli teške ozljede kao rezultat iznenadnih sklapanja velikih čeljusti mrzovoljne i iziritirane ženke kojoj udvaranje nije najbolje leglo. Sad je njihova frustracija i agresija popračena akutnom gladi, što znači da mužjaci više ne riskiraju nekoliko porezotina ukoliko nalete na veliku ženku .Riskiraju biti pojedenima! S obzirom da je štuka teritorijalni predator, mnogo je agresije rezultat upravo takvog ponašanja, gdje štuka napada drugu zbog ulaska na teritorij. Za ribiča ovo znači da je savršeno smisleno pojačati arsenal s varijacijama imitacije štuke i da postoje određeni periodi u godini, npr.tijekom svibnja, lipnja i kraja jeseni, gdje će imitacije štuke biti ključ uspjeha. Prednost štukinih initacija je da mogu istovremeno izmamiti štukinu agresiju i izazvati štukin instinkt za hranjenjem. To znači da ih možemo upotrebljavati cijelu godinu. Postoji mnogo imitacija štuka na tržištu -silikonci,vobleri,jerkovi-a za mušičara je veoma jednostavno navezati učinkovitu štukinu imitaciju. Što se tiče veličine, ne treba se plašiti velikih varalica,jer kad je riječ o štuki veće je bolje.

Nakon završetka mrijesta,kad se velike ženke odmaraju u pličaku,ribiči mogu imati odličan ribolov s dugačkim i vitkim maslinasto zelenim strimerima,dok špineri trebaju posegnuti za bilo kakvim jerkovima i voblerima u boji štuke. U ovo doba godine treba uptrijebiti najrealističnije boje koje možemo nabaviti i varalice koje su savršena imitacija štuke.Nakon par dana u pličaku velika štuka se upućuje u dublju vodu i često tamo ostaje tijekom ljeta. Zbog toga bi se ribolov trebao fokusirati na prijelaze u dubinu,gdje možemo očekivati da bi velika štuka mogla naletjeti na manju.Imitacije štuke se mogu koristiti uz obalu,špice i dulje zaljeve gdje se riba inače okuplja.Na ovakvim mjestima varalicu treba voditi što sporije-imitirajuči štukino ponašanje,odnosno šuljanje za ribom-te povremeno nakratko ubrzati kako biste dobili efekt panike ili agresije.Mnogo proizvođača ribolovnog pribora nudi varalice u boji štuke ,no postoji i mnogo varalica koje su napravljene baš kao imitacija štuke.

Primjer su Salmo Pike, Salmo Whacky, Savagear Line Thru Pike.

Sve su ove varalice veoma realistične po svom obliku i ponašanju,što je veoma bitno.Samo će realna imitacija štuke izmamiti lovačke i teritorijalne instinkte velike kanibalističke štuke i time povećati šanse za taj sudbonosni griz.