Početna Blog RIBOLOV HRANILICOM

RIBOLOV HRANILICOM

Datum objave: 28.06.2016
Kategorija: Blog

Ribolov hranilicom je jako efikasna i popularna metoda ribolova šarana, amura, mrene, babuške, karasa, kljena itd.
Zahvaljujući tome što svakim zabačajem punimo hranilicu i prihranjujemo istu lovnu poziciju, ribu je moguće duže vrijeme zadržati na poziciji.

Kada odredite poziciju za ribolov, nađite neki orijentir na suprotnoj obali, zabacite i stavite štap u nosač da struna potone. Nakon toga namotajte opuštenu strnu da se vrh štapa lagano povije. Sada uzmite vodootporni flomaster i markirajte strunu pored same mašinice ili navežite komad strune od gumiranog materijala. Taj stoper vam neće pretjerano smetati i cijelo vrijeme ribolova možete loviti na istoj daljini.

Potreban pribor:

Veoma je važno odabrati štap prema udaljenosti koju lovite.

Štap – možete loviti u “velikom stilu” ako imate štap predviđen za ribolov hranilicama koji se nazivaju ‘feeder’ štapovi.
To su štapovi koji su konstrukcijski namjenjeni ovoj metodi ribolova. Većinom pri kupovini dobijete i izmjenjive vrhove koji su manje ili više elastični i koji koriste kao vizualni indikator ugriza ribe.

Ukoliko nemate feeder štap, možete loviti i s drugim štapovima, samo pazite da gramaža štapa može podnijeti teret hranilice.

 

Rola– možete koristiti običnu ili bolje ‘baitrunner’ rolu (rola sa mehanizmom za slobodan hod špule), sa kapacitetom od minimalno 200 metara strune u debljini 0.25 mm.

Najlon-treba biti jak,otporan i svakako treba tonuti.

 

Postoje dvije vrste hranilica – to su takozvane ‘in line’ ili linijske otvorene hranilice i polu zatvorene hranilice koje se vežu na paternoster sistemom.

Najčešće se upotrebavljaju 25g hranilice, osobito kad se radi o kosini,jer dodatna težina odlično drži na strmom padu. Kada lovimo šarana koristimo veće hranilice gdje mu možemo ponuditi veću količinu hrane, a za manje ribe koristimo manje hranilice.

Prihrana- postoje tri osnovna izbora u punjenju hranilice:prihrana,pelete ili njihova kombinacija. Pelete moraju biti dovoljno namočene da se zalijepe oko hranilice, ali da se isto brzo odlijepe kad hranilica dotakne dno.Nakon što formiramo hranu oko hranilice pomoću kalupa dodajemo još hrane u kalup i time formiramo novi sloj na hranilici. Mamac uvijek stavljamo u hranu i nikad ne ostavljamo da visi jer to izaziva petljanje.Ukoliko grizevi dolaze brzo, mamac stavljamo u gornji sloj prihrane, no ukoliko duže čekamo griz stavljamo ga dublje u prihranu pri čemu pomaže duplo punjenje.

Mamci-boile, tvrde pelete, mrtvi crvi. Boile i tvrde pelete veoma su izdržljive prilikom napada malih riba, no crvi predstavljaju bolji zalogaj i riba ih rijetko odbacuje.

Punjenje method hranilice:

-prvo napunite kalup smjesom namočenih peleta i hrane

-utisnite hranilicu u kalup -zatim ponovo u kalup stavite malo peleta i na njih udicu s mamcem -utisnite ju ponovo u kalup i hranilica je spremna za zabacivanje.