Početna Blog Rapoznaju li ribe boje?

Rapoznaju li ribe boje?

Datum objave: 05.10.2016
Kategorija: Blog

Od kada love umjetnim mamcima, ribolovci pokušavaju odgonetnuti kojih su boja varalice najprimamljivije ribama? Da bi se odgovorilo na to, neophodno je odgovoriti na još mnogo drugih pitanja. Prvo je: razlikuju li ribe boju? Ako razlikuju, vide li ih one kao mi ljudi i jesu li njima boje uopće važne?
Na ta i mnoga slična pitanja znanost još nije dala konačni odgovor. Istraživanja su pokazala da neke ribe razlikuju boje, a neke ne. Spoznalo se da ribe koje obitavaju u plitkoj i bistroj vodi prepoznaju više boja od onih koje se zadržavaju u dubokoj i manje providnoj vodi. U velikim morskim dubinama nekima su oči zakržljale, čak i nestale, a nekima se razvile toliko da osjete i najmanju svjetlost u tami. Zna se također da različite boje postaju  neprepoznatljive na različitim dubinama…


VAŽNA JE BOJA OKOLIŠA
Prvo, većina varaličara se slaže da je boja manje važan čimbenik učinkovitosti od kretnji, sjaja, čak i veličine varalice. Također, većina ih tvrdi da je bez obzira na uvjete vidljivosti, najbolje loviti s varalicama dekora koji oponašaju ribice kojima se grabljivice hrane.

Pri odabiru valja obratiti pozornost na činjenicu da se boja iste ribe može značajno razlikovati od pozicije do pozicije, zbog prilagodbe ribe konkretnim uvjetima. Slijedom toga, univerzalna varalica je s gornje strane modrozelene, sa strane srebrnaste, a po stomku srebrnastobijele boje. To je čini dosta teško uočljivom za predatore, jer se bijeli stomak, gledan odozdo, stapa sa svjetlošću osunčane površine mora, dok se pri pogledu odozgo leđa ne odvajaju od morskih dubina, odnosno dna.

Zbog boje dna, odnosno okoliša, mnogi iskusni ribolovci boju biraju prema dominantnoj boji na mjestu gdje će lovit, odnosno pokušavaju uskladiti boju varalice s bojom okoliša, baš kao što to rade ribice kojima se grabljivce hrane.Takav pristup odabiru boje kaže da po mrklom mraku treba loviti crnim, usred ljeta plavim i zelenim varalicama, i tako dalje.
Boje kao što su svjetlo crvena, narančasta, žuta, drečavo zelena i slično, vrlo su rijetke u morima, osim tropskim. Međutim, varalice tih boja ponekad, kad su sve druge neučinkovite, mogu donijeti dobar rezultat, posebice noću te u dubokom i zamućenom moru. To posebice vrijedi za nijanse crvene, vjeruje se zato što se one prestaju vidjeti na najmanjim dubinama, zbog čega ih, „nose“ brojne ribe kojima je kamuflaža jedini način obrane od grabljivica. Drugi, pak, vjeruju da grabljivce privlači crvena jer je boja krvi, ali  svi se slažu da je od bezbroj nijansi ribama najprivlačnija ona poznata kao japanska crvena. Ta karakteristična i lako prepoznatljiva najbolje je i na najvećim dubinama vidljiva od svih nijansi crvene boje u morskoj vodi. Osim toga, ona kao da „hipnotizira“ grabljivice.
 

 Dominantno mišljenje varaličara je da su crvene ili varalice pretežito te boje najučinkovitije do dubine od devet metara, dok su narančaste optimalno rješenje za lov do dubine od 14 metara. Varalice žure boje optimalne rezultate daju do dubine od 19, a one zelene boje do 25 metara. Pretežito plave varalice najbolje rezultate daju do dubine od 30-tak, a ljubičaste do oko 37 metara. Do te dubine najbolji rezultate daju i srebrne varalicama, dok su na većim dubinama i u noćima bez mjesečine najučinkovitije fosforoscentne.

Ribe koje najdalje vide i razlikuju boje su:pastrva,lipljan...

Mladice,štuka, jezerska pastrva, smuđ-dobro vide odbljesk svjetlosti(varalice).

Ribe koje žive u dubinama i pri dnu, imaju vrlo slab vid- som,šaran...