Početna Blog Proljetni ribolov

Proljetni ribolov

Datum objave: 24.02.2017
Kategorija: Blog

U prilogu pročitajte kratak blog o proljetnom ribolovu!

 Napokon se bliži kraj duge i hladne zime, te nam proljeće kuca na vrata.

Za ribiče je ovo vrijeme kada polako počinju obilaziti ribolovne dučane, nebi li obnovili svoj ribolovni pribor, gledaju slike kapitalaca od prijašnjih sezona, pripremaju se štapovi, namata se novi flaks na role, slažu sistemi, oštre udice za nikako dočekanu novu sezonu.


Kako dani postaju sve topliji i prve zrake sunca griju površinu vode, počinje se buditi i riba. U ovo vrijeme površina vode je znatno toplija od vode pri dnu, pa je logično da se sva riba kreće u površinskim slojevima. Većina hrane ribama nalazi se na površini, kao što su utapajući kukci i razne sjemenke donešene vjetrom. Sav biljni i životinjski život odvija se u pličacima i površini vode.

 

Obično čemo prvo primjetiti aktivnost bijele ribe na površini. Najčešće su to klen, crvenperka, deverika, babuška, a ubrzo će za bijelom ribom u lov krenuti i grabežljivci poput štuke, soma, smuđa, grgeća,idr… Ribe iz porodice šarana kao što su šaran, amur, tostolobik lijeno i usporeno krstare tik ispod površine i hvataju zrake sunca kako bi povratili energiju izgubljenu tijekom zime. Svoju energiju će osim suncem povratiti i hranom bogatom kalorijama i ugljikohidratima što šaranaši itekako znaju dobro iskoristiti.

Kao mamac im je najbolje ponuditi nešto „slatko“ . Razne prokuhane sjemenke kao što je najčešće korišteni kukuruz i kukuruz šećerac su idealni, ili i neka slatkasta voćna boila na bazi ugljikohidrata. Kod nas u dučanu možete pronaći vakumirani kukuruz i kukuruz u flašicama po vrlo povoljnim cijenama, ili razne mirise hrana.http://ribolovna-oprema.com/proizvodi/primame-aditivi-i-stimulatori/?page=6

 

 

 

 

Kada smo odabrali naš savršeni mamac, treba ga plasirati na neki pličak, uvalu gdje je voda toplija i gdje se nalazi riba. Treba imati na umu da se temperaturom vode povećava i metabolizam tj. apetit riba, tako da ćemo količinu prihrane povećavati iz dana u dan kako raste temperatura vode. Riba će se kretati i hraniti pri površini vode sve do vrućih ljetnih mjeseci kada će većina riba provoditi više vremena u dubljim dijelovima vode gdje će se sakriti od sunca. Tamo je temperatura vode znatno niža, a ujedno i bogatija kisikom.

Grabežljivice čemo u proljeće također pronaći u površinskim slojevima gdje se hrane bijelom ribom i ostalim životinjama koje se nastanjuju uz vodu kao što su žabe, zmije, kornjače, glodavci, kukci, idr… Najprije se možemo okušati u lovu našeg najvećeg grabežljivca – soma.

Ovo vrijeme prije mrijesta (16.04-15.06.) je najbolje vrijeme u godini za ulov kapitalnih somova na zatvorenim vodama. Somovi su nakon duge zime gladni i grabe doslovce sve što se kreće u vodi. Hrana im je potrebna i za mrijest tj. sazrijevanje ikre.


 

Za pribor se koriste snažni štapovi (200-500g) dužine (3-3,4m) sa pojačanim vodilicama i držačima za role. Role su obično vrlo robusne i snažne sa niskim stupnjem prijenosa i velikim kapacitetom špule kako bi stalo minimalno 150m špage nosivosti 30 i više kilograma.

I dok na zatvorenim vodama za ribolov grabežljivaca upotrebljavamo žive mamce, na rijekama uglavnom koristimo spin tehniku tj. ribolov umijetnim mamcima (varalicama). U proljeće će se na rijekama keder (najčešće ukija) zadržavati u mirnijim dijelovima, uvalama i pličacima pri površini vode. Tu će za kederima neumorno juriti naš nabrži plivać među grabežljivcima (bolen). Svojim atraktivnim „raubovima“ odmah će privući pažnju ribića koji će neumorno svoje varalice bacati na mijesta gdje boleni ganjaju svoj plijen.

Koriste se varalice što prirodnijih dekora i oblika. Najlovniji su plitkoroneći vobleri (srebrni, bijeli), te metalne žličaste varalice.

Varalicu je potrebno zabaciti neposredno u raub, te ju brzo voditi ispod same površine vode.

Kočnica na roli mora biti dobro podešena jer će nam siloviti bolenovi udarci na varalicu doslovce izbiti štap iz ruku. Osim bolena u proljeće se mogu uspiješno varaličariti klen, jez, som, a nakon lovostaja i štuka i smuđ.


 

Što su dani sve topliji i priroda se sve više budi, ribolov postaje sve zanimljiviji i sve češće smo na vodi, a ako Vam nešto zatreba možete potražiti kod nas u dučanu! Želim vam uspiješan proljetni ribolov ! Bistro!