Početna Blog Priprema i korištenje mamaca-CRVI

Priprema i korištenje mamaca-CRVI

Datum objave: 29.08.2016
Kategorija: Blog

Crvi su definitivno najkorišteniji mamac u ribolovu. Dodaje ih se u prihranu, lijepi, potapa, smrzava te ih se koristi kao mamac samostalno ili u kombinacijama. Crve imamo različitih boja i vrsta. Crve trebamo čuvati u hladnjaku na temperaturi od 0-4° C kako nebi došlo do njihovog čahurenja (čahura je stadij prije nego od crva nastane muha). Izravno sunce i nedostatak zraka loše utječu na vitalnost crvi, i već nakon kraćeg vremena u ovakvim uvjetima doći će do njihovog ugibanja. Znači ako crve želimo sačuvati dulji period moramo ih postepeno ohladiti i to najbolje na temperaturi do maksimalnih 4°C. Crve bi trebalo držati u suhoj posudici, a dobro je dodati i malo piljevine ili suhe brašnaste hrane kako nebi otpuštali vlagu tj."znojili se". Još jedna stvar koja nam je bitna kod čuvanja crvi je odstranjivanje mrtvih.

Debeli mesni crv- koristimo u ribolovu gotovo svih riječnih riba. Odličan su mamac za krupniju bijelu ribu te za mrene i šarane.

Ribama je puno privlačniji živi mamac u odnosu na mrtvog, no u određenim situacijama na vodi mrtav crv dat će nam puno bolje rezultate, recimo loveći na tekućim vodama (mrtve crve dodajemo u početno hranjenje kako bi kugle što dulje trajale neotvorene na dnu) .Živi crvi svojim miganjem vrlo brzo razbijaju kuglu i uz pomoć struje vode ona se itekako brzo rastvara. Na vodama koje na dnu imaju mekani sloj mulja mrtvi crvi imaju puno bolji učinak od živih. Naime, živi crvi kada izađu iz kugle ulaze u mulj i postaju ribi neuočljivi, dok mrtvi ostaju na dnu. Potopljene crve radimo tako da žive crve stavimo u plastičnu bocu, recimo do dvije trećine, te do ostatka dolijemo vodu. Vodu treba naliti skroz do vrha kako nebi bilo zraka u boci, jer će im tako trebati puno dulje da uginu. Smrznute crve radimo tako da žive stavimo u najlonsku vrećicu, istisnemo zrak te stavimo u hladnjaču na duboko smrzavanje. Debele mesne crve ljepimo ovisno o vrsti vode na kojoj lovimo. U tekućicama koristimo otežanja u obliku mješanja sitnog šljunka ili kvarca sa crvima.( u našem dućanu možete kupiti XTRA KVARCNI KAMEN 2 kg -9.50kn).Također, kod nas u prodaji možete pronaći i Xtra ljepilo 1 kg. po vrlo povoljnoj cijeni.

PINKIJI-koristimo ih najčešće za ribolov kedera i sitnije bijele ribe, na jednog crvenog možemo uloviti puno više riba jer je duže uočljiv na udici.

Crvi su bolji za ribolov kada malo odstoje i ožilave!

U našoj prodaji imamo DEBELE MESNE CRVE, PINKI ROZE, LJEPILO ZA CRVE I KVARCNI KAMEN!