Početna Blog Olovo u ribolovu

Olovo u ribolovu

Datum objave: 06.09.2016
Kategorija: Blog

Olovo je važan dio pribora sportskog ribolovca. Koristimo ih za opterećivanje plovaka, tj. za dovođenje u radni položaj te za lov na dnu kad je potrebno mamac postaviti i zadržati na dnu bilo u mirnoj ili tekućoj vodi

U modernom šaranskom ribolovu većinom se koriste olova veće gramaže tj. od nekih 70 pa sve do 140 i više grama. Tu naravno treba dobro odvagnuti mogućnosti lovnih štapova i na temenju toga i još nekih elemenata odabrati povoljnu težinu olova.

Olova možemo razvrstali u dvije skupine i to su inline olova (najlon prolazi kroz njih), te olova koja imaju virblu i kopčaju se na njih.

Što se tiče oblika olova, postoje svakakvih oblika, a samim time i namjena.
Recimo plosnata olova koristimo na mekanim tj. muljevitim vodama. Potkovasta plosnata olova koristimo ako lovimo na padinama tj. nagibima. Torpedasta tj. "suzasta" olova koristimo za dalje izbačaje. Isto tako kao što po obliku možemo razvrstati olova po namjeni, tako ih možemo razvrstati i po težini tj. gramaži. Lakša olova (npr. 70 grama) koristit ćemo na muljevitom dnu, dok ćemo teža (npr. 100 grama) koristiti na šljunčarama.

Prema sistemu montaže obje vrste olova mogu biti montirana fiksno ili klizeće. Napomenimo da sistemi koji imaju klizeće montirano olovo omogućuju lakše detektiranje griza, ali i slabije ubadanje udice u usta ribe.
Postoje različiti sistemi za montažu olova, no osnovni su:

1. Inline fiksno
2. Inline klizno
3. Olovo sa virblom fiksno
4. Olovo sa virblom klizno
http://ribolovna-oprema.com/olovo-potkova-proizvod-769/#variationdetail769_1919