Početna Blog Održavanje ribolovnih rola

Održavanje ribolovnih rola

Datum objave: 06.12.2016
Kategorija: Blog


Svaka mehanička naprava pa tako i ribolovna rola zahtijeva primjereno održavanje. Osobito ako služi u lovu varalicom, u match i bolognese ribolovu plovkom ili nekom drugom načinu kada se stalno okreće, rolu je nužno održavati kako se ne bi pokvarila ili raspala. Najosnovnije čišćenje i održavanje lako je obaviti i manje tehnički potkovanim ribičima. Smatrate li se pripadnikom te većinske ribičke skupine imajte milosti, barem prema tom najvrijednijem komadu pribora. Podmažite ponekad sve vanjske lako dostupne dijelove na roli, a odlučite li se za ozbiljniji servis, trebat ćete više slobodnog vremena i odgovajuće radne uvjete.

Ne rastavljajte valjčaste ležaje
Potpuno rasklapanje i podmazivanje modernih modela rola koje imaju mnogo dijelova najbolje prepustite stručnoj osobi. Jednosmjerne valjčaste ležajeve nikada ne rastavljajte, a podmazujte ih samo s nekoliko kapi ulja. U rola sa slobodnim hodom špule pazite u kojem položaju ostavljate polugu kontrole slobodnoga hoda prije zatvaranja poklopca kućišta. I najvažnije! Ako ste sklopili rolu, a ostalo je viška dijelova - nešto sigurno ne valja.   

Osnova je slobodna, dobro osvijetljena ploha. Metalnog pacijenta položite na bijelu krpu ili papir na što ćete poslije odlagati i rastavljene dijelove. Kako biste dospjeli do utrobe bolesne role, potrebni su vam odvijač (obični i križni), viličasti ključ, krpa za brisanje, četkica, ulje, mast za podmazivanje te organsko otapalo (nafta ili benzin za čišćenje). Prije početka rasklapanja rolu obrišite mokrom krpom.

Rastavljamo je po fazama nastojeći zapamtiti kako i gdje dolazi koji dio. Dijelove odlažemo na čistu plohu redosljedom kako se nalaze u roli. Ako niste sigurni, neke faze rastavljanja zapišite ili skicirajte.

Faze rasklapanja role:

1. Rasklapanje počinjemo skidanjem špule i ručice role

2. Ovisno o tipu role odvijamo glavnu maticu koja drži rotor ili odvijamo vijke na poklopcu kućišta te skidamo rotor i poklopac kućišta

3 .Oslobađamo glavnu osovinu role te vadimo glavni zupčanik i zupčanik za pokretanje osovine

4. Vadimo pužni vijak koji se nalazi u prednjem dijelu kućišta ispod rotora

5. Čistimo dijelove i kućište role. Mast se može otkloniti na više načina. Glavninu masti otklonite mehanički, a ostatke naftom ili benzinom za čišćenje. Za to će vam trebati nekoliko čistih posudica, starih kistova ili četkica za zube

6. Kuglične ležajeve čistimo ispiranjem u otapalu, a zatim podmazujemo uljem ili posebnom rijetkom mašću. Zupčanike podmazujemo kvalitetnim mastima i to po sistemu bolje premalo nego previše. Najčešća je pogreška pretjerivanje u količini masti jer previše masti može biti uzrok kvarovima rola modernih konstrukcija

7. Ponovno sklaparno rolu obrnutim redosljedom

8. Vodilica strune, glavna osovina, ručica role podmazuju se uljem. Najniža kvaliteta ulja trebala bi biti ona za šivaće strojeve ili finu mehaniku.