Početna Blog NAMJENA I KORIŠTENJE INDIKATORA UGRIZA

NAMJENA I KORIŠTENJE INDIKATORA UGRIZA

Datum objave: 21.06.2016
Kategorija: Blog

Postoje dvije vste indikatora ugriza: -mehanički indikatori ugriza   i električni indikatori ugriza.

Kao mehanički indikatori najčešće se koriste swingeri i hangeri. Swingeri su vezani krutom žicom, a hangeri špagom, najlonom ili lancem te slobodno vise zakvačeni za najlon. I jedni i drugi fiksiraju se zavrtanjem el. signalizatora za stalak, a drugim krajem se kvače za najlon. Dio indikatora koji se kvači za najlon može biti izveden na više načina i obično se može podešavati za razne debljine najlona. Najlon mora biti prohodan, a indikator se prilikom kontriranja mora osloboditi bez da se ošteti najlon. Neki indikatori imaju ugrađene led diode za noćni ribolov. Takvi indikatori imaju priključak koji se kopča u el. signalizator koji koriste kao izvor napajanja. Indikatori moraju imati podesivo otežanje kako bismo mogli regulirati napetost najlona prema potrebi u ribolovu. Korištenje swingera ima prednost pri jakim bočnim udarima vjetra, dok je prednost hangera, bolja i osjetljivija indikacija griza. Izaberite svingere različitih boja kako biste brzo i sa sigurnošću mogli u tren oka utvrditi na kojem prutu je došlo do griza.
Pri postavljanju i podešavanju swingera redovito provjerite da li se najlon automatski oslobađa. Postavite ih sve na istu visinu i poravnajte kako biste, jednim pogledom i putem usporedbe, brzo utvrdili i najmanji pokret i pomicanje jednog od njih.

Električni signalizatori ugriza znatno će nam olakšati ribolov noću, za vrijeme kiše ili nevremena, a za vrijeme velikih vrućina, slobodno se možemo udaljiti od štapova u potrazi za hladovinom. Signalizator će zvučnim i svijetlosnim signalom javljati svaki pomak ili trzaj najlona. Kontra griz, kada riba krene prema nama i mehanički indikator propada, el. signalizator će signalizirati drugačijim tonom i svijetlosnim signalom druge boje. Rad signalizatora može se zasnivati na magnetskom, optičkom principu ili na piezzo efektu (kristalima). Signalizatori koji se koriste piezo efektom su najskuplji i najkvalitetniji. Takvi signalizatori nemaju kotačić kao naprimjer magnetski, već se njihov rad zasniva na kristalima koji će i svaku najmanju vibraciju pretvoriti u el. signal. Signalizatori sa kotačićima imaju znatno manju osijetljivost jer se prilikom povlačenja najlona moraju okretati kako bi proizveli el. signal. Na niskim temperaturama, kotačić se može zalediti a signalizator postaje neupotrebljiv. Na svim boljim signalizatorima može se podešavati osjetljivost, glasnoća i boja tona, boja led dioda i sl. Bolji signalizatori imaju i bazu sa prijamnikom. Bazu možemo nositi sa sobom i slobodno se udaljiti od pribora ovisno o dometu koji uglavnom iznosi do 500m. Svaki bolji signalizator mora biti otporan na sve vremenske uvjete kao što su kiša, snijeg, led, vjetar, sunce itd. Kučište mora biti dobro zatvoreno kako nebi mogla ulaziti voda. Jeftiniji signalizatori imaju loše kotačiće na potenciometrima koji se mogu potrgati i otpasti. Različiti modeli signalizatora koriste i razne vrste baterija, pa treba gledati one koji koriste standardne baterije koje se lakše nabavljaju. Poklopac koji štiti baterije, na lošijim signalizatorima može se izlizati i ispadati.

 

Položaj štapa na rod podu ovisi o tipu vode u kojoj lovite. Na mirnim vodama, postavite ih sa spuštenim vrhom prema površini vode, čime umanjujete negativan utjecaj vjetra na sisteme. Na rijekama, zbog utjecaja snažnih riječnih struja, poželjan je položaj štapa od 70° do 80° u odnosu na površinu vode.